Kledingkast musthave – Trenchcoat naaien

met 1 reactie

trenchcoat naaien | Studiodaytime
Jasjes! Ik heb ze in overvloed. Van die lekkere soepele tricot, een zomers spijkerjasje, maar ook chique suède jasjes. Één jas ontbreekt al jaren: de good old Trenchcoat. Een avondje surfen en de volgende dag laten afleveren is natuurlijk zo gedaan. Maar zoals je als zelfmaakfanaat wellicht wel herkent, een trenchcoat naaien is natuurlijk veeeeel leuker. Een goed patroon en geschikt stof vinden is nog wel een dingetje.

Nou liep ik toevallig vorig jaar tegen het perfecte trenchcoat patroon aan. In editie 3 (2017) van La Maison Victor staat het Tulip trenchcoat naaipatroon. Perfect! De juiste stof kon ik toen niet vinden, anders was ik er allang aan begonnen. Op de voorjaar stoffenmarkt in Roermond heb ik de juiste stof gevonden. Nooit gedacht dat het een ribje zou worden. Eigenlijk wilde ik zo’n lekker dun katoen gecoat stofje voor de jas. Maar dan weer wel in een mooie oranje of mosgroene kleur. Nou, forget it! Niet te krijgen gewoon. Maar plannen kunnen uiteraard gewijzigd worden.

Ik begin altijd met kijken of er veranderingen aan het patroon aangebracht moeten worden. Het originele patroon is zonder voering jas. Voor de stugge ribstof is een voering net wat geschikter. Verder vind ik het patroon prima zo. De ribstof verwerkt zich super goed. Eerst heb ik alle losse onderdelen gemaakt. Zoals de kraag, flappen, riem en lusjes. Daarna ben ik verder gegaan met het inzetten van de zakken. Mijn naailerares tipte mij nog om te letten op de hoogte van de zakken. Ik heb namelijk vrij korte armen en zij gaf als tip om de jas snel in elkaar te rijgen, passen en eventueel de zak ingangen hoger in te zetten. Goede tip, want de zakken zijn 5 cm hoger ingezet. De mouwen van het patroon zijn voor mij aan de brede kant. Die heb ik een stuk smaller gemaakt. De schouderstukken worden volgens het patroon afgewerkt met een biasband. Ik heb de schouderstukken twee keer geknipt. Een keer van de ribstof en een keer van voeringstof. Het voeringstofje heb ik met doorstikken een paar millimeter naar voren gehaald. Verder paste de jas perfect.

Een trenchcoat naaien is een hele klus, maar dan heb je ook een kledingstuk waar je heel lang plezier van hebt. Voor mij de moeite meer dan waard!

Een Antwoord

  1. Evelyn
    |

    Heel mooi! Ik waag mij er ook aan. Het overnemen van de vele patroondelen was al een belevenis op zich.