Nieuwe stap – Opleiding coupeuse bij Instituut Cuppens-Geurs

met Geen reacties

Mij aanmelden voor de opleiding tot coupeuse bij Instituut Cuppens-Geurs is een van de beste keuzes geweest van de laatste jaren. Dat naaien een grote hobby van mij is weten jullie wel. Een logische stap is dan ook om van deze hobby mijn werk te gaan maken.

Wat veel van jullie niet weten is dat ik voor de broodwinning werk als freelance grafisch vormgever. Super leuk beroep, maar de hele dag achter de computer zitten is niet meer mijn ding. Mijn handen willen werken en iets maken. Stof tussen de vingers voelen. Het heerlijke gevoel ervaren als je een lap stof voor je hebt en je weet dat je hier iets moois van gaat maken. De afwisseling van patroon tekenen, stof knippen, naaien, spelden, naaien, passen en meten. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.

opleiding-cuppensgeurs-studiodaytime-02
Spaanse bloemen katoen voor een blouse.

Instituut Cuppens-Geurs

Daarom heb ik mij een half jaar geleden aangemeld bij Instituut Cuppens-Geurs. Cuppens-Geurs bestaat al sinds 1928 en zorgt voor diverse opleidingen binnen het modevakgebied. Je volgt de lessen bij een bij het instituut aangesloten lerares die les geeft volgens de Cuppens-Geurs methode. In september mocht ik beginnen aan de opleiding. Je start met de begincursus. Hiervoor werk je een tekenboek en techniekenboek door. Je leert hoe je patronen aanpast en tekent. Maar ook veel naaitechnieken komen aan bod, zoals naden, zakken, plooitjes en kragen. Ook maak je vier basis kledingstukken: een rok, broek, jurk en blouse.

opleiding-cuppensgeurs-studiodaytime-04
100% linnen stof voor een jurk

Mijn ervaringen

De eerste weken waren best pittig. Ik moest vertrouwd raken met de lesmethode. Er komt veel op je af. Alle patronen teken je zelf vanaf een basispatroon. Dus geen overtrekken meer van patronen uit boekjes. Je leert juist te werken met je eigen maten. Een hele overstap vanuit het hobbymatig naaien.

Inmiddels ben ik een ruim half jaar op gang en het gaat lekker. Een keer in de week 2 uurtjes les. De rest werk ik thuis. Iedere avond na het eten ga ik er weer tegenaan. Gemiddeld werk ik tussen de 15 en 20 uur per week aan de opleiding. Best pittig, maar goed vol te houden omdat het zo ontzettend leuk is! In juni mag ik al op examen voor de begincursus. Heel spannend, want ik moet in anderhalve maand nog een broek maken en de laatste puntjes op de i zetten.

opleiding-cuppensgeurs-studiodaytime-03
Mosgroene stof met een kasjmier gevoel voor een rok.