Stoffenmarkt Roermond 2018 – Ribstof is hot!

met Geen reacties
Stoffenmarkt 2018 - Ribstof is hot
Stoffenmarkt 2018 – Ribstof is hot

Stapels stof liggen nog te wachten op zolder. Toch kan ik het niet laten om minimaal 1x per jaar naar de stoffenmarkt te gaan. Deze keer met een missie. Al ruim een half jaar ben ik op zoek naar geschikt stof voor het maken van de Tulip Trenchcoat van La Maison Victor.

Met een wagen vol stoffanaten rijden we naar het zonnige Roermond. We bespreken in de auto nog even de strategie: Eerst alle kraampjes bekijken en dan pas kopen! Dan gaan we los. Lekker voelen, frisse lente kleurtjes, katoentjes, en mooie panelen. Er vallen mij een aantal dingen op:

1. Heel veel tricot stof (veelal met print).
2. De ribstof is weer hot!
3. Een gemiddelde leeftijd van 50+.

Eerst even mijn hart luchten over puntje 3. WAAR ZIJN AL DIE 20-GERS EN 30-GERS?? Meiden, zelf kleding maken is hartstikke leuk! Op deze momenten vraag ik mij af wie er over 30 jaar nog kan naaien? Kleding maken is een prachtig ambacht. Iets dat absoluut niet mag verdwijnen. Vakmanschap dat techniek vereist, maar ook veel creativiteit. Waardoor komt het dat zoveel generatiegenoten dit niet meer willen/kunnen? Ok, ik snap dat niet iedereen hier voor in de wieg is gelegd. Maar wil je eens iets leren waar je je hele leven iets aan hebt, ga dan op naailes!

Dan puntje 2. Al speurend tussen de stoffen kirt mijn mede stofshopgenoot “hé, wat een leuke ribstofjes”. Ik zeg tegen haar dat dit wel het laatste is dat ik ooit koop. Dit doet me denken aan mijn ribbroeken middelbare school periode. Je weet wel, met die wijde pijpen;-). We lopen verder en ik zie nog meer rib. Echt de mooiste kleuren. Ik moet er wel bij zeggen, het is fijne rib. Niet die grove bobbel variant. Mijn oog valt op een zachte vintage roze ribstof. Meteen vergeet ik de shopstrategie en ik koop 1.5 meter voor een lange broek.

Uiteindelijk heb ik in een paar kraampjes geschikt trenchcoat stof gezien. En je raad het nooit. Ik ga terug naar een kraampje om een prachtige terra kleur katoen ribstof te kopen.

De rest is ook goed geslaagd en we sluiten de morgen af in het zonnetje op het terras is Roermond met een kopje koffie. Eenmaal thuis kan ik natuurlijk niet wachten met beginnen aan de jas. Ik was de stof en hang deze buiten te drogen. In de tussentijd rader ik het patroon uit. Wat een pokke werk is dat altijd. En zoveel onderdelen, niet normaal. Het is nu 21.00 uur en alles is al geknipt. Nu nog gaan lussen….of misschien toch beter morgen.

Stoffenmarkt 2018 - Ribstof is hot
Stoffenmarkt 2018 – Ribstof is hot