Wolwas gedoe – Tips voor het wassen van wol

met Geen reacties
wassen van wol
wassen van wol

“Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in de wasmasjien”. Behalve je net gebreide trui, gemaakt van de fijnste materialen, waar je uiteraard mega zuinig op bent. Eerlijk is eerlijk, het is wel een gedoe die handwasjes. Een goed argument om eens op zoek te gaan naar de verschillende manieren voor het wassen van wol.

 

Volgens de experts

Goed advies is niet goedkoop. Een bezoekje aan mijn favoriete wolwinkel “De Wolhook” in Panningen levert niet alleen een mooie tip op, ook een bolletje wol*. Volgens de handwerk experts is een kort en koud wolprogramma in de wasmachine een goed en eenvoudig alternatief voor het wassen van wol. Scheutje azijn erbij en de klus is zo geklaard.

Klinkt aanlokkelijk zo’n machinewasje. Maar toch is er iets dat mij tegenhoudt. Ergens voel ik angst dat mijn alpaca trui er minder mooi en zacht uitkomt dan dat ie er in gaat. En weet je wel niet hoeveel werk het is geweest!!!! Vast wel herkenbaar ;-). En wat is er nou mooier dan die trui waar je bloed, zweet en tranen in hebt zitten, net dat beetje meer aandacht te geven dan de Hema onderbroeken van je man. Een wellness arrangement voor je handgemaakte garderobe. Zo zie ik het.

 

Hoe ik de was doe

Al jaren was ik al mijn allermooiste stukken met de hand, in water met een klein scheutje wolwasmiddel. Hoop gedoe. Paar keer soppen, even laten weken en daarna 5 minuten naspoelen met bakken water.

Bij mijn laatste wol aankoop heb ik een monstertje van “Eucalan” gekregen. Dit Canadese wolwasmiddel is super biologisch en ecologisch verantwoord met een basis van lanoline. Schapen hebben lanoline van nature in hun vacht zitten, waardoor de schapenwol zo zacht aanvoelt. Wat goed is voor het schaap is vast ook goed voor mijn was.

Mijn kasjmieren trui heeft de test met glans doorstaan. Met een scheutje van maar 5ml in het water ruikt mijn trui weer superfris met een vleugje jasmijn. Het allergrootste voordeel is dat je het kledingstuk niet hoeft na te spoelen. Kwestie van sopje maken, 15 minuten weken en klaar!

Genoeg redenen dus om dit geweldige wolwasmiddel permanent in de kast te hebben staan. Deze keer heb ik voor lavendel gekozen. Mmmmmm, lekker.

 

wassen van wol -Eucalan
wassen van wol -Eucalan
Mijn tips voor de perfecte handwas

1 Maak je wasbak, teil of emmer goed schoon voordat je het water erin laat lopen.
2 Vul je wasbak met lauwwarm water.
3 Doe een heel klein scheutje handwasmiddel (Eucalan) in het water en laat het goed oplossen.
4 Leg je kledingstuk in het water (geen lichte bij donkere kleuren) en dompel het goed onder.
5 Lees op het etiket van je wasmiddel hoe lang je kleding gewassen moet worden.

 

Extra Tips:
  • Gebruik nooit wasmiddel met bleek erin!
  • Hang je wolletjes eens buiten in de mist voor een verfrissingsbeurt.

 

Nuttige addresjes:

Eucalan – www.eucalan.com
Het wassen van wol en zijde – www.schaapskleren.com

 

* Een super zachte wollige alpaca wol van Katia (Concept by Katia) in de kleur Alpaca Silver. Deze geweldige licht roze wol ga ik gebruiken voor een winterse hoofdband. Meer info en foto’s volgen.